Nostalgische Boerendag Opende viert lustrum

Opende

Bij camping Jiltdijksheide aan de Kolonieweg te Opende werd zaterdag alweer voor de vijfde keer het evenement Nostalgische Boerendag Opende gevierd.

Het evenement duurde de hele dag. In verband met het lustrum werd de feestelijke opening verricht uur door wethouder De Haan van gemeente Grootegast, die op de dorsmachine de eerste schoof van de dag in de dorsmachine deed.

Tijdens dit evenement lagthet accent op de manier van werken in de landbouw van de jaren ’60 en daarvoor. De jaren ’60 vormen een keerpunt in de wijze van landbouw bedrijven. Enerzijds ontstonden mogelijkheden om de landbouw efficiënter en bedrijfsmatiger aan te pakken door de ontwikkelingen in de techniek, terwijl anderzijds deze mogelijkheden werden ondersteund door verregaande schaalvergroting.

Boerenleven

Het evenement Nostalgische Boerendag Opende besteedt veel aandacht aan het verdwenen boerenleven. Er zijn demonstaties met een van de weinige nog werkende dorsmachines in Nederland, ouderwets ploegen, zeismaaien en nog veel meer.

Er waren weer tientallen oldtimer tractoren die in oude luister hersteld, hun werking konden demonstreren. Zo waren er onder andere een wedstrijden ringsteken met trekkers. Voor de kleinsten waren er demonstraties ponyrijden.

Oude ambachten

Het spreekt vanzelf dat er aandacht was voor oude ambachten zoals eendenkorven vlechten, paling roken en er zijn marktkraampjes met verse landbouwproducten. Zo’n dagje uit met het hele gezin hoefde niet duur te zijn: door de inzet van veel vrijwilligers en door enige subsidies en sponsoren was ook dit jaar de entree gratis.