SC Kootstertille na zege op Friese Boys met een been in vierde klas

Kootstertille

SC Kootstertille heeft de eerste horde in de nacompetitie genomen. In een boeiend duel werd zaterdag vierdeklasser Friese Boys verdiend met 4-2 verslagen waardoor de gasten volgend seizoen een klasse lager spelen. 

De Tilsters wacht komende zaterdag, opnieuw in eigen huis, vijfdeklasser HJSC die pas na het nemen van strafschoppen Mulier wist uit te schakelen. De winnaar van deze finale mag zich volgend seizoen vierdeklasser noemen.

Voor de neutrale toeschouwer op sportpark De Tille werd het een attractieve wedstrijd met een spannend scoreverloop. Na een paar speldenprikjes over en weer trok SC Kootstertille het initiatief meer en meer naar zich toe.

Kootstertille kwam pas na twintig minuten spelen tot de eerste echte kans. Heine Hiemstra trok voor maar zag Jouke Waaksma Bzn net een teenlengte tekort komen om de score voor de thuisclub te kunnen openen. Vijf minuten later was het wel raak. Douwe Hoekstra beloonde zijn imponerende rush aan de rechterkant met een gave voorzet en met een machtige kopstoot versloeg Aize Storm de Friese Boys defensie incluis doelman Theo Beerda: 1-0. 

De schitterende treffer gaf de thuisclub vleugels en verwoed gingen de gastheren op jacht naar het uitbouwen van de score. Wilco van der Heide was enkele minuten later ook al dichtbij 2-0, maar zijn harde inzet verdween rakelings naast. Op het halfuur leek Tom van der Veen de voorsprong te verdubbelen, maar schoot hij recht in handen van doelman Beerda. 

De Tilsters bleven de bovenliggende partij tot Friese Boys vijf minuten voor rust, werkelijk uit het niets, aan de gelijkmaker kwam. Johannes Beiboer kreeg op rechts plotseling vrije doorgang, gaf strak voor en Durk-Jannes Heidstra voltrok bij de tweede paal het vonnis: 1-1. De thuisclub kwam even later goed weg toen Johannes Beiboer een aardige mogelijkheid kreeg om de wedstrijd op zijn kop te zetten, maar Beiboer prikte slordig voorlangs.

De thee was nog maar net achter de kiezen toen Tom van der Veen een uitgelezen mogelijkheid kreeg om de Tilsters opnieuw aan een voorsprong te helpen. Van der veen schoot evenwel recht in handen van de Friese Boys-goalie. Aan de andere kant wist Tille-doelman Albert Jan Merkus zijn hand nog net onder een inzet van Erik Hilboezen te krijgen, waardoor het speeltuig rakelings over de lat scheerde. 

Twintig minuten na rust kwam SC Kootstertille aan een hernieuwde voorsprong en hoe. De net ingevallen André Faber spurtte op links zijn tegenstanders voorbij, haalde verwoestend uit en met een doffe dreun plofte de bal vlak stijf onder de lat tegen het nylon: 2-1. Even later was arbiter Baar uit Oldehove mild voor Friese Boys toen de doorgebroken Tom van der Veen tegen het gras werd gekwakt en boosdoener Pieter van der Zwaag slechts met geel werd bestraft. 

Enkele minuten daarna werd Jouke Waaksma Bzn binnen de beruchte lijnen onderuitgehaald, maar opnieuw speelde arbiter Baar de vermoorde onschuld. Aan de andere kant mocht de thuisclub ook niet mopperen dat een handsbal in de eigen zestien niet met een elfmeter werd bestraft. 
Met nog een klein kwartier te gaan kwam Friese Boys andermaal aan de gelijkmaker. René de Jong belastte zich met een hoekschop waar Tille doelman Merkus zich lelijk op verkeek. Via diens vingertoppen en de paal stuiterde het speeltuig over de doellijn en was het duel opnieuw in evenwicht: 2-2. 

Lang duurde de vreugde bij de gasten niet. Nog geen vijf minuten later nam SC Kootstertille voor de derde keer de leiding. Menno Waasdorp mikte de bal uit de vrije schop precies op het hoofd van de boven iedereen uittorende Aize Storm en met zijn tweede kopdoelpunt zorgde hij voor uitzinnige vreugde bij de thuisclub. 

Friese Boys gaf zich niet gewonnen en probeerde met een alles-of-niets-poging nog een verlenging af te dwingen, maar liep in het mes van de Tilsters. Bij een uitbraak in de slotminuut verzilverde Jouke Waaksma Bzn de dieptepass van Tom van der Veen door de bal met een mooie sleepbeweging mee te nemen en droog binnen te schuiven: 4-2.

Het zeer boeiende duel kreeg met SC Kootstertille een terechte winnaar. De Tilsters kunnen zich nu gaan opmaken voor de finale komende zaterdag thuis tegen HJSC.

                                     
 


Auteur

Redactie