De Spitkeet doet mee aan museumweekend

Harkema

Openluchtmuseum/Themapark 'De Spitkeet' staat op zaterdag 14 en zondag 15 april in teken van het museumweekend.

Bezoekers kunnen het museum deze dagen tegen een gereduceerde toegangsprijs bezoeken.

In alle huisjes zijn dan vrijwilligers aanwezig die uitleg geven over De Spitkeet maar ook graag vertellen over de geschiedenis van deze streek. In het museum laat men heel duidelijk zien hoe de ontwikkeling van de heidedorpen in Fryslân is geweest. Eerst zeer armoedige plaggenhutten of soms holwoningen op de heide, daarna kleine stenen boerderijtjes ( wâldhúskes) en begin twintigste eeuw de betere woningwetwoningen, terwijl nu in deze dorpen prachtige villa's staan. De leefomstandigheden zijn in de loop van ruim honderd jaar dus sterk verbeterd en dat toont men graag.

In de Malmolen is dit jaar weer een nieuwe tentoonstelling ingericht. Het onderwerp is 'Mei griffel en laai'. Allerlei voorwerpen die betrekking hebben op het onderwijs van vroeger zijn hier tentoongesteld. Ouderen zullen zich zeker veel van deze oude schoolspullen herinneren en jongeren kunnen zien hoe er vroeger op school werd geleerd en dat er nog al wat is veranderd. In een andere ruimte van de Malmolen is een leuke verzameling oude kleding te zien, voor oudere bezoekers zeker de moeite waard. De openingstijden van het museum tijdens dit museumweekend zijn : zaterdag van 10.00 tot 17.00 en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.


Auteur

Henk Albers Redacteur