27ste Zomerdamtoernooi Friesland: Verslag derde speelronde

SURHUISTERVEEN

De derde ronde in de Hof van Schoterland leverde een hevige strijd om de punten op tussen een 32-tal dammers.

Een aantal spelers liet verstek gaan vanwege deelname aan een toernooi in het Spaanse Salou. Opvallend in deze ronde was het aantal slagzetten. Hier was onder meer sprake van in de partijen van Sipke Doller-Bert Oegema en Sietse Jonker. De spelers dienen de slagzet wel in te leveren om voor de prijs van de mooiste van het toernooi in aanmerking te komen. Sipke Doller uit Haulerwijk, die voor de eerste maal aan de start verscheen deed direct van zich spreken. Polderbewoner Klaas Veldstra zijn tegenstander, die best een potje kan dammen, werd in het eindspel door een slagzet met een nulletje huiswaarts gestuurd. Op de tweede plaats staat voorlopig Harm Terpstra uit Feanwalden. Met 5 punten uit 3 wedstrijden een leuk begin. Martin Boersbroek uit Oudehorne kon met de remise deze avond wel leven. Bert Oegema uit Molenend is hier in deze groep een geduchte concurrent die ook al 5 punten heeft gehaald hoewel er vanavond ondanks een fraaie damslag tegen Wim Riddersma uit Drachten wel een beetje geluk aan te pas kwam. Wim verzuimde namelijk deze dam gelijkwaardig terug te pakken. Jelle Jongsma uit Oudehorne was de enige dammer die in toernooibase in het blauw verscheen. De winst tegen Gerrit Terpstra uit Bakkeveen werd door Jelle op fraaie wijze behaald door aanvallend spel. In de tweede klasse sluipt Geert Rozenberg uit Mildam stilletjes naar de top. TTS speler Joop de Graaf uit Oudega nam veel te veel risico en rustig manoeuvreerde Geert de pot naar een meerderheidseindspel. De langste partij van de avond werd gespeeld door Henk Jonker uit Oudega tegen Rien Veenstra uit Joure. Rien leek met schijfvoordeel naar een overmachtseindspel toe te te gaan van 4 tegen 2. Onder de enorme tijdsdruk van beide spelers wist Henk op miraculeuze wijze een 3 tegen 1 te creëren, waarna tot remise besloten. Analyse zal moeten uitwijzen of de winst hier is gemist. Maandag 23 mei vind ronde 4 plaats in café de Haven te Surhuisterveen.

Auteur

Redactie