SC Kootstertille houdt Eastermar in titelrace

Eastermar

 EASTERMAR - SC Kootstertille heeft zaterdag de uitwedstrijd tegen Eastermar verloren. Eastermar won met 2-1.

Toen de thuisclub na rust op achterstand kwam, stond de aanhang van koploper SV Haulerwijk feest te vieren want met deze stand waren zij kampioen. Eastermar wist echter tijdig te schakelen en stapte na de zwaar bevochten 2-1 overwinning als lachende derde van het veld. De slotdag van de competitie moet uitwijzen wie zich kampioen van 5C mag noemen. SC Kootstertille heeft daar zeker nog een vinger in getuige het klapstuk in het slotduel thuis tegen S.V. Haulerwijk. De wedstrijd begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan het overlijden van Sjirk Bosma, oud bestuurslid en voormalig eerste elftalspeler van SC Kootstertille. Voor Eastermar stond er aanzienlijk meer op het spel dan voor de Tilsters en dat was te merken. Maar de gedrevenheid van de gastheer ging vaak ten koste van de precisie want men wist het optisch overwicht niet in echte doelrijpe kansen te vertalen. Plaagstootjes beperkten zich tot een aantal hoekshoppen en de beste kans was er zelfs voor de bezoekers maar Jouke Waaksma Bzn schoot het speeltuig rakelings voorlangs. Pieter Sikkema kreeg de bal onbedoeld van Tilster Patrick Praamstra op een presenteerblaadje maar schoot in kansrijke positie slordig naast. Een doelpoging van Albert Brouwer kon Eastermar ook al niet aan een voorsprong helpen want de bal dwarrelde naast het doel. Jouke Waaksma Bzn was vijf minuten voor de thee dichtbij een voorsprong voor SC Kootstertille, maar bij de tweede paal tilde hij de bal nipt over het doel. De thuisclub kreeg vlak voor het rustsignaal ook nog een puike kans maar uit de kluts roste Robert Tienstra de bal ook al over. De thee had SC Kootstertille kennelijk goed gedaan want vijf minuten na de laving kwam men op voorsprong. De ingevallen Wopke Hoekstra kreeg van Eastermar aanvoerder Jurryt Jonkman knullig de bal aangereikt en kon vrij richting doel penetreren. In plaats van de bal aan de meegelopen Jouke Waaksma te af te geven haalde Hoekstra kort en droog uit en verraste doelman Sjoerd Visser in de verste hoek; 0-1. Eastermar voelde de druk nog meer toenemen en was even de kluts kwijt. Bij een uitval van de gasten mocht men zelfs gelukkig zijn dat de afdruk van Tom van de Veen veel te zwak was om de titelkansen voor Eastermar te decimeren. Coach Eric Boersma van de thuisclub voerde direct een aantal wijzigingen door en met het inbrengen van een extra spits en het één op één laten spelen kreeg Eastermar weer grip op de wedstrijd en had SC Kootstertille het moeilijk. Halverwege de tweede helft gaf Albert Brouwer al een eerste waarschuwing af, maar kopte hij de aangever van Jille van der Wal rakelings over. Laatstgenoemde kwam even later ook tot een beste mogelijkheid maar bij de tweede paal schuiverde Van der Wal het speeltuig nipt voorlangs. Een kwartier voor het einde betaalde het opportunisme van de thuisclub zich alsnog uit. Albert Brouwer vonniste uit de vrije schop met een rake kopbal:1-1. Nog voor de kruitdampen waren opgetrokken keken de Tilsters tegen een achterstand aan. Tille-sluitpost Albert Jan Merkus vergaloppeerde zich in zijn uitstapje buiten de zestien en moest lijdzaam toezien hoe Jille van der Wal de bal over de goalie wist te deponeren en het net liet bollen: 2-1. Bij deze stand had Eastermar weer kans om in de titelrace te blijven, maar het werd  het in blessuretijd nog even billenknijpen. Een indraaiende vrije schop was echter te scherp om de aanvalslinie van de Tilsters doeltreffend te laten uithalen. Het kan op de slotdag nog leuk worden met zelfs de mogelijkheid dat een beslissingswedstrijd de kampioen van 5C moet aanwijzen. Op de foto: Eastermar komt via Albert Brouwer op gelijke hoogte: 1-1. Foto: Siebren Vellema

Auteur

redactie