Volksverhalenverzamelaar Dam Jaarsma uit Eastermar in Fryslân DOK

Eastermar

Dam Jaarsma uit Eastermar (1914-1991) was één van de grootste volksverhalen-verzamelaars van Europa.

Fryslân Dok zendt zondag 15 juni om 17.00 uur een documentaire over hem uit. Hij tekende maar liefst 16.867 volksverhalen en vertelsels op in de Friese Wouden. Hij begon daarmee als jonge man in de jaren dertig. Dit jaar wordt Adam Aukes Jaarsma geëerd door de inwoners van Eastermar (Stichting 100 jaar Dam Jaarsma) met een volle agenda. Van 1965 tot 1977 werkte Jaarsma in opdracht van het Meertens Instituut voor volkskunde in Amsterdam. De andere 23 verzamelaars die voor het Meertens actief waren in Nederland, haalden samen hetzelfde aantal verhalen op als Jaarsma in zijn eentje. Het was ook vijf voor twaalf: de laatste nog levende dragers van de orale verteltraditie waren al flink op leeftijd. Buiten de kring van volksverhalenkenners en de inwoners van Eastermar is Jaarsma wat uit het zicht geraakt. De uitgifte van een boek met een selectie uit zijn bundel van sprookjes, en het online zetten van al zijn verhalen door de verhalenbank.nl voelt voor de betrokkenen en de familie als een postuum eerbetoon. Japik, Auke en Errit de Jong uit Grauwveen hebben als jongens veel met hun oom opgetrokken. “Omme Dam” was niet getrouwd en had zelf geen kinderen. De mannen, nu zestigers, proberen met elkaar te verklaren wat de drijfveren van hun oom waren. Zij memoreren in deze Fryslân DOK zijn passies, maar ook zijn veronderstelde eenzaamheid. Verder in deze biografie unieke geluidsopnamen van J.J. Voskuil van het Meertens Instituut en Dam Jaarsma op bezoek bij één van de meestervertellers, Geeske Kobus - van der Zee.

Uitzendingen

100 jier Dam Jaarsma (100 jaar Dam Jaarsma is zondag 15 juni om 17:00 uur te zien en daarna vanaf 18:10 uur ieder uur op Omrop Fryslân Televisie. Zaterdag 14 juni om 10:25 uur en zondag 15 juni om 15:30 uur op Nederland 2 wordt de documentaire opnieuw uitgezonden.

Auteur

Redactie Digitaal